2009. április 19., vasárnap

bevezetés

Bevezető
Hazánkban először került sor önálló szamócás könyv kiadására. A korábbi szakkönyvek, mint pl. a „Bogyós gyümölcsűek" és ennek további, Változó Című és összeállítású kővetőinek kiadását és megírását
az a szerzőpár indította el, amelynek munkásságát határainkon túl is becsülték és ismerték, és akiknek életműve a magyar gyümölcstermelés szempontjából is meghatározó jellegű volt. Sajnos e szerzőpár, Mohácsy Mátyás és Porpáczy Aladár már eltávozott körünkből, pótolhatatlan űrt hagyva a bogyós gyümölcsökkel foglalkozó kutatási, termelési és oktatási vonalon egyaránt.
Porpáczy Aladár nagyüzemi gyümőlcstermelésünk kialakulásának már a kezdetén felismerte a bogyós gyümölcsűek, köztük a szamóca jövőbeni szerepét és fontosságát. Ennek a felismerésnek szellemében szervezte meg és irányította a bogyósokkal kapcsolatos kutatásokat, és tevékenyen részt vett ezekben a munkákban 1965 februárjában bekövetkezett haláláig. A bogyósokkal kapcsolatos kutatási és gyakorlati tevékenysége ezeknél a gyümölcsfajoknál döntő jelentőségű volt. Útmutatásait és tanításait nem felejtve, könyvünkben is ezekre alapozunk.
Porpáczy Aladárra emlékezve indítjuk útjára ezt a könyvet, aki éppen azokban a napokban lett volna hetven éves, amikor ez a kézirat elkészült. Bár nélküle, de gondolatait és elképzeléseit továbbra is fenntartva állítottuk össze könyvünket, remélve, hogy ezzel is szolgálhatjuk kertészeti kultúránk és termesztésünk ügyét, hozzájárulhatunk erőnkhöz mérten a termőterületét tekintve nem nagy, de közkedveltségben átlagon felül álló gyümölcsünk, a szamóca korszerűbb termesztéséhez.
Fertőd, 1974; március hó
Szilágyi Kálmán

Nincsenek megjegyzések: